
Bij het organiseren van een feestje komt veel kijken! Je kunt een eventplanner inhuren, maar voor een verjaardag of feestje thuis is dat misschien wat teveel van het goede. Met een beetje eigen creativiteit én een goede planning, kun je zelf ook prima een feestje organiseren. Ik leg het je stap voor stap uit in deze feestplanner:
1. Bepaal de datum en locatie
Tsja, het is misschien een inkoppertje, maar dit is wel belangrijk! Kies een datum die past voor jou, maar óók voor je gasten. Als je mensen met kinderen uitnodigt, is het misschien niet handig om een datum in de schoolvakanties te plannen.
Ook de locatie is belangrijk: heb je thuis genoeg ruimte, hou je een tuinfeestje of huur je toch een zaaltje?
Checklist:
- Hoeveel gasten nodig je uit: past iedereen in de ruimte?
- Weercheck: hou je een buitenfeestje? Zorg voor een back-up plan bij slecht weer
- Voldoende zit- en staplekken én ruimte om te dansen
2. Kies een thema (optioneel, maar wel heel leuk!)
Zin in een net wat aparter feestje? Kies dan voor een themafeestje. Je kunt ervoor kiezen om alleen een dresscode te doen, of het hele feestje in het thema aan te kleden.
Ideeën voor thema’s:
- Gemaskerd bal
- Tropisch/Hawaï
- Flodder
- Jaren 90
- Glamour
- Hollands
3. Maak een uitnodiging
Tijd om de uitnodigingen te versturen! Als je een thema hebt gekozen, maak je natuurlijk een kaartje in thema. Via Canva (gratis versie) kun je makkelijk gratis een uitnodiging maken en digitaal versturen. Of typ gewoon een leuk berichtje en verstuur het via Whatsapp. Kan natuurlijk ook!
Checklist: wat zet je in de uitnodiging?
- Datum en tijd (als je het fijn vindt, kun je ook een eindtijd vermelden)
- Locatie
- Reden van het feestje (bijvoorbeeld: “Hoera, ik word 45!”)
- Dresscode (als je een thema hebt)
- Verzoek om aan of af te melden
- Contactgegevens
4. Muziek voor je feestje
Muziek bepaalt de sfeer van je feestje. Je kunt zelf een playlist maken op bijvoorbeeld Spotify, maar er zijn ook genoeg bestaande playlists. Zoek bijvoorbeeld op ‘Party’ en je krijgt genoeg suggesties voor playlists.
5. Eten & drinken

Dit vind ik zelf vaak een ondergeschoven kindje (vooral de hapjes), maar eten en drinken maken wel echt je feestje! Probeer zoveel mogelijk van te voren voor te bereiden en hou het simpel, zodat je zelf ook kunt genieten van je eigen feestje.
Ook kun je iedereen zelf drinken laten pakken: geef dat dan wel goed aan (“de eerste is van mij, daarna kun je zelf drinken uit de koelkast pakken!”). Hou je een Hollands feestje? Lees dan mijn tips voor hippe Hollandse hapjes.
6. Versieringen
Versieringen kun je zo gek maken als je het zelf wilt. Misschien voelt het gek om voor jezelf ballonnen op te hangen, maar toch maakt het dat wel feestelijker! Hang in elk geval slingers op. Als je een thema kiest, kies dan voor versieringen in het thema. Lees ook mijn tips voor originele feestversieringen.
7. Activiteiten en entertainment
Wil je gewoon lekker de hele avond kletsen en dansen of vind je het ook leuk als er wat te doen is? Of wil je wat activiteiten achter de hand hebben voor als het feestje een beetje inzakt? Dan heb ik hier wat tips voor je:
- Fotohoek met foto props (denk aan hoedjes, brillen, borden, etc.)
- Spelletjes: dit kan een drankspelletje zijn, maar ook Twister is vaak een hit!
- Karaoke: hier moet je natuurlijk wel van houden 😉
- Wil je tot in de late uurtjes doorgaan, zonder dat de buren last van je hebben? Je kunt ook een silent disco feestje organiseren.
Hopelijk heb ik je met deze feestplanner tips geïnspireerd voor je eigen feestavondje!